5. října 2013

Levanger

Levanger je samosprávná správní jednotka o 19000 obyvatelích (samotné město Levanger má 8000 obyvatel), která se nachází k "okresu" Nord-Trøndelag na středozápadě Norska. 570 km severně od hlavního města Osla (8,5hodiny vlakem, mňam, už se těším) a cca 400km jižně od severního polárního kruhu. 


Malebné město s dřevěnými domečky,ve kterém se nachází obchodní centrum, nemocnice, kino, muzeum, základní škola, několik školek (100% pokrytí) a pedagogická fakulta. Je tu toho tedy relativně dost a kupodivu město nepůsobí nijak "přelidněně". Na obrázku vidíte Trondheimsfjord, který je díky své délce 130km třetím nejdelším fjordem celého Norska. Dosahuje hloubky až 617m a největším ostrovem je Ytterøy, který je známý především díky svým velkým stádům srnců.

(Zajímavůstka: Vody Trondheimsfjordu kdysi vyplavily na břeh 4 obří olihně. Největší, nalezená v roce 1954, měřila 9,24m.)




Levanger si zakládá na své okolní přírodě a zvířectvem pobíhajícím v okolí. Pokud se tedy třeba rozhodnete udělat si menší výlet na místní "nejvyšší kopec" Hårskallen (775 m.n.m.) můžete se těšit na setkání se soby pasoucími se podél silnice, či s (živými!) ovečkami polehávajícími ve škarpě. V okolí Hårskallenu také rostou velice vzácné bobule Ostružníku morušky, které místní sbírají a vaří z nich jakýsi tradiční vánoční puding.


Ostružník moruška (chuť mi připomínala broskev a vodnatou malinu)



Žádné komentáře:

Okomentovat